Mosha dhe fertiliteti. Cilat janë shanset për të mbetur shtatzënë në mosha të ndryshme?

Mosha dhe fertiliteti. Cilat janë shanset për të mbetur shtatzënë në mosha të ndryshme?

Mosha dhe fertiliteti janë të lidhura ngushtë. Këto janë shanset tuaja për të mbetur shtatzënë në momente të ndryshme të jetës tuaj.

Cilat janë shanset për të mbetur shtatzënë?
Shanset tuaja për të mbetur shtatzënë varen kryesisht nga mosha juaj. Nëse jeni në të 20-at ose në fillim të të 30-tave, gjasat janë të mira që do të mbeteni shtatzënë brenda gjashtë muajve nga fillimi i udhëtimit tuaj TTC (përpjekja për të mbetur shtatzënë).

“Për çiftet e shëndetshme në të 20-at dhe në fillim të të 30-tave, rreth 1 në 4 gra do të mbeten shtatzënë në çdo cikël të vetëm menstrual”, thotë Kolegji Amerikan i Obstetërve dhe Gjinekologëve (ACOG). Shoqata Amerikane për Mjekësinë Riprodhuese (ASRM) vlerëson se rreth 80% e grave do të mbeten shtatzënë në gjashtë muajt e parë të përpjekjes.

Shanset për të mbetur shtatzënë zvogëlohen me kalimin e moshës së një gruaje, veçanërisht pas moshës 35 vjeç. Pasi të keni mbushur atë ditëlindje, gjasat tuaja bien së bashku me numrin dhe cilësinë e vezëve tuaja. Në moshën 40 vjeç, gratë kanë shans 5% deri në 10% për të mbetur shtatzënë për çdo cikël menstrual.

Ka shumë shkaqe të mundshme për rënien e fertilitetit të lidhur me moshën, por arsyeja kryesore është se ju keni më pak vezë dhe një përqindje më të lartë të vezëve jonormale, me kalimin e moshës.

Çuditërisht, ju keni numrin më të madh të vezëve në dispozicion kur jeni ende foshnjë në barkun e nënës suaj: në javën e 20-të, fetuset femra kanë deri në 6 ose 7 milionë folikula që përmbajnë vezë në vezoret e tyre. Në lindje, numri është rreth një milion, dhe në pubertet numri i vezëve bie në rreth 300,000.

Në moshën 37-vjeçare ju keni rreth 25,000 vezë, dhe në moshën 51 vjeç (mosha mesatare e menopauzës), do të keni vetëm rreth 1,000 vezë. Gjatë gjithë ciklit tuaj menstrual, ovulacioni do të përdorë disa nga folikulat tuaja që përmbajnë vezë, por shumica do të humbasin përmes një procesi degjenerimi natyror të quajtur atresia.

Edhe vezët tuaja ulen në cilësi me kalimin e moshës. Kjo do të thotë që vezët e mbetura kanë më shumë gjasa të kenë kromozome jonormale. Kjo mund të parandalojë shtatzëninë, të shkaktojë abort ose të çojë në probleme gjenetike si Sindroma Down.

Gjithashtu,deri sa plakeni, keni më shumë gjasa të keni sëmundje të zhvilluara – të tilla si endometrioza dhe fibroidet e mitrës – që mund të ndikojnë në fertilitetin tuaj.

Megjithatë, nuk është gjithçka fatkeqësi dhe errësirë për nënat e ardhshme. Megjithëse vezët plaken, mitra është shpesh krejtësisht e shëndetshme dhe e aftë për shtatzani.

"Një grua mund të mbajë ende një shtatzëni në një moshë më të madhe, veçanërisht nëse ajo ngriu më parë vezët ose embrionet e saj," thotë Sasha Hakman, M.D., një ob-gjinekologe dhe endokrinologe riprodhuese e certifikuar nga dyfishtë, e specializuar në trajtimin e infertilitetit në HRC Fertility në Los Angelos.

“Gratë që planifikojnë të mbeten shtatzënë në një moshë më të madhe janë në rrezik më të lartë të komplikimeve të shtatzënisë, por me ekzaminimin e duhur mjekësor mund të vazhdojnë të kenë një shtatzëni të shëndetshme”, thotë Dr. Hakman.

Fertiliteti sipas moshës
Këtu është një përmbledhje se si ndryshon fertiliteti me kalimin e viteve. Vlerësimet ndryshojnë (nganjëherë me shumë) sipas burimeve. Të dhënat për shanset e shtatzënisë brenda 6 dhe 12 cikleve menstruale janë nga një studim i publikuar në American Journal of Obstetrics and Gynecology me pothuajse 3000 çifte pa histori infertiliteti.

Në të 20-at tuaja
Shanset janë rreth 25% që ju të mbeteni shtatzënë në çdo cikël të vetëm menstrual nëse po përpiqeni të mbeteni shtatzënë në fillim të të 20-ave, sipas ACOG.

Gratë ndërmjet moshës 21 dhe 24 vjeç kanë një shans 57% për të mbetur shtatzënë brenda 6 cikleve menstruale dhe një shans 71% për shtatzëni brenda 12 cikleve.

Gratë ndërmjet moshës 25 dhe 27 vjeç kanë një shans 59% për të mbetur shtatzënë brenda 6 cikleve dhe një shans 79% për shtatzëni brenda 12 cikleve.

Midis 28 dhe 30, shanset janë 62% brenda 6 cikleve dhe 78% brenda 12 cikleve.

Në fillim të të 30-ave
Në moshën 30 vjeç, ju keni rreth 20% mundësi për të mbetur shtatzënë çdo muaj që provoni, sipas ASRM. Por duke filluar nga mosha 32 vjeç, thotë ACOG, fertiliteti zvogëlohet gradualisht, por ndjeshëm.

Nga mosha 31 deri në 33 vjeç, ju keni një shans 61% të shtatzënisë brenda 6 cikleve dhe një shans 77% brenda 12 cikleve.

Nga mesi deri në fund të të 30-ave
Fertiliteti bie më shpejt pasi të jeni në mesin e të 30-ave dhe, sipas ACOG, zvogëlohet me shpejtësi pas moshës 37 vjeç.

Gratë që janë nga 34 deri në 36 vjeç kanë një shans 56% të shtatzënisë brenda 6 cikleve dhe një shans 75% brenda 12 cikleve. Ata që janë 37 deri në 39 kanë një shans 46% brenda 6 cikleve dhe një shans 67% brenda 12 cikleve.

Në fillim të të 40-ave
Deri në moshën 40 vjeç, rreth 1 në 10 gra do të mbeten shtatzënë për çdo cikël menstrual, thotë ACOG. Sipas ASRM, shansi juaj për shtatzëni në moshën 40 vjeç është më pak se 5% për cikël.

Gratë e moshës 40 deri në 45 vjeç kanë 60% më pak gjasa të mbeten shtatzënë në çdo cikël të caktuar sesa gratë në fillim të të 20-tave. Por është e mundur: Gratë në të 40-at e hershme kanë një shans 28% të shtatzënisë brenda 6 cikleve dhe një shans 56% brenda 12 cikleve.

Nga mesi deri në fund të të 40-ave
"Deri në 45, fertiliteti ka rënë aq shumë saqë nuk ka gjasa të mbeteni shtatzënë në mënyrë natyrale," thotë ACOG.

Mbani në mend se edhe nëse nuk keni arritur në menopauzë, mund të mos jeni ende në gjendje të mbeteni shtatzënë.

Gratë nuk mbeten pjellore deri në menopauzë. “Mosha mesatare e menopauzës është 51 vjeç, por shumica e grave nuk mund të kenë një shtatzëni të suksesshme.