Sa e madhe është beba juaj gjatë çdo jave të shtatzënisë?

Sa e madhe është beba juaj gjatë çdo jave të shtatzënisë?

Tabela e rritjes së fetusit
A e pyesni veten se sa i madh është beba juaj gjatë çdo jave të shtatzënisë? Numrat në grafikun tonë më poshtë mund t'ju japin një kuptim të madhësisë së foshnjës tuaj. Mbani në mend se beba juaj mund të jetë shumë më i vogël ose më i madh se këto mesatare. Kjo është në rregull – në fund të fundit, foshnjat e shëndetshme mund të peshojnë më pak se 2.200 kilogramë ose më shumë se 4 kilogramë në lindje.

Matjet e djemve janë të ndryshme nga matjet e vajzave. Për numrat në grafikun tonë, ne kemi marrë një mesatare prej djemsh dhe vajzash. Dhe mbani mend, matjet e lartësisë deri në 13 javë janë vlerësime nga koka në fund, ndërsa matjet e lartësisë që fillojnë në javën e 14 janë vlerësime nga koka te këmbët.

Gjatësia e moshës gestacionale Gjatësia (cm) Masa (g) 

Nga koka - poshtë:

 • 8 javë  1,57 cm 20 gram
 • 9 javë 2,30 cm 27 gram
 • 10 javë 3,1 cm 35 gram
 • 11 javë 4,1 cm 45 gram
 • 12 javë 5,4 cm 58 gram
 • 13 javë 6,7 cm 73 gram

Nga koka te këmbët:

 • 14 javë 14,7 cm 93 gram
 • 15 javë 16,7 cm 117 gram
 • 16 javë 18,6 cm 146 gram
 • 17 javë 20,4 cm 181 gram
 • 18 javë 22,2 cm 223 gram
 • 19 javë  24,0 cm 273 gram
 • 20 javë 25,7 cm 331 gram
 • 21 javë 27,4 cm 399 gram
 • 22 javë  29,0 cm 478 gram
 • 23 javë 30,6 cm 568 gram
 • 24 javë 32,2 cm 670 gram
 • 25 javë 33,7 cm 785 gram
 • 26 javë 35,1 cm 913 gram
 • 27 javë  36,6 cm 1055 gram
 • 28 javë 37,6 cm 1210 gram
 • 29 javë 39,3 cm 1379 gram
 • 30 javë  40,5 cm 1559 gram
 • 31 javë 41,8 cm 1751 gram
 • 32 javë  43,0 cm 1953 gram
 • 33 javë  44,1 cm 2162 gram
 • 34 javë  45,3 cm 2377 gram
 • 35 javë  46,3 cm 2595 gram
 • 36 javë 47,3 cm 2813 gram
 • 37 javë 48,3 cm 3028 gram
 • 38 javë 49,3 cm 3236 gram
 • 39 javë 50,1 cm 3435 gram
 • 40 javë 51,0 cm 3619 gram
 • 41 javë  51,8 cm 3787 gram

Pesha e fetusit sipas javës: Si ndryshon?
Beba juaj shton vazhdimisht peshë gjatë shtatzënisë, por jo gjithmonë është në të njëjtin ritëm. Nëse keni një bebe (jo binjakë apo më shumë), ritmi i rritjes së fëmijës suaj përshpejtohet deri në javën e 35-të, pastaj ngadalësohet.

Këtu janë disa pika kryesore, bazuar në vlerësimet:

 • Deri në javën e 16-të, një fetus rritet mesatarisht rreth 19 gram në javë, duke u rritur gradualisht nga 7 gram në javë në 8 javë në 15 gram në javë në 12 javë dhe 29 gram në javë në javën e 16-të.
 • Në javën e 20-të, një fetus po fiton rreth 59 gram në javë .
 • Në javën e 30-të, një fetus po fiton rreth 175 gram çdo javë.
 • Në javën e 35-të, një fetus po fiton rreth 215 gram çdo javë. Në këtë pikë norma e rritjes së tyre arrin kulmin.
 • Pas 35 javësh, rritja ngadalësohet në rreth 188 gram në javë. (Binjakët ngadalësohen më herët, në rreth 28 javë, dhe më pas mesatarisht rreth 170 gram çdo javë.)
 • Në javët e fundit të shtatzënisë, ritmi i rritjes vazhdon të ngadalësohet gradualisht në rreth 168 gram në javë deri në javën e 40-të.

Duke përdorur një matës shirit të shtrirë mbi barkun tuaj, mjeku juaj do të përdorë një matje të lartësisë fundore për të kontrolluar madhësinë e foshnjës tuaj në vizitat tuaja para lindjes. Duke filluar nga rreth 24 javë, matja në centimetra duhet të përputhet afërsisht me moshën gestacionale të foshnjës tuaj. Nëse jeni shtatzënë në javën e 26-të, për shembull, lartësia e fundit tuaj duhet të jetë rreth 26 cm, jepni ose merrni një centimetër në çdo drejtim.

Nëse mjekja juaj është e shqetësuar se fëmija juaj është shumë i vogël, ajo do të monitorojë madhësinë e foshnjës tuaj me ultratinguj, i cili është më i saktë. Duke përdorur ultratinguj, mjeku juaj mund të marrë matje të ndryshme (perimetri dhe diametri i kokës, perimetri i barkut, gjatësia e femurit) dhe t'i përdorë ato për të vlerësuar madhësinë e foshnjës tuaj. Ata gjithashtu mund të përdorin një ultratinguj Doppler për të parë rrjedhën e gjakut në placentë tuaj.

Madhësia e bebit tuaj sipas javës
Këtu janë disa pika kryesore të rritjes së foshnjës tuaj gjatë shtatzënisë:

Në javën e 20-të, afërsisht në mes të shtatzënisë, beba juaj po transmeton sinjale shije në trurin e tij. Dhe ju mund ta ndjeni atë duke e kapur lemza. Pesha e bebes tuaj në javën e 20-të është rreth 331 gram, dhe ai është rreth gjatësisë së një bananeje.

Në javën e 32-të, mushkëritë e foshnjës tuaj po zhvillohen shpejt dhe foshnja juaj ruan minerale si hekuri për 6 muajt e parë të jetës. Pesha e foshnjës suaj në javën e 32-të është 1.94 kilogramë dhe gjatësia e tyre është rreth 40 cm.

Në javën e 33-të, gjërat po përmirësohen atje! Lëkura e foshnjës tuaj po bëhet më pak e rrudhur, pesha e foshnjës tuaj në javën e 33-të është rreth 3 kilogramë. Në gjatësi foshnja juaj tani është sa madhësia e një ananasi, rreth 44 cm.

Në javën e 37-të, truri dhe mushkëritë e foshnjës tuaj janë ende duke u maturuar dhe ato janë ende duke lëvizur shumë, pavarësisht nga afërsia. Pesha e foshnjës tuaj në javën e 37-të është rreth 3 kilogramë dhe janë rreth gjatësisë 48 cm.

Pasi fëmija juaj të lindë, ai do të peshohet dhe matet, dhe mjekja juaj do të vazhdojë të monitorojë rritjen e tyre. Ndërsa pesha mesatare e të porsalindurit është pak më shumë se 3.1 kilogramë, shumica e të porsalindurve humbin rreth 5 deri në 10 për qind të peshës së tyre në ditët e para. Mos u shqetësoni – ata e fitojnë atë në kohën kur janë rreth 2 javëshe dhe në 4 muaj ata zakonisht dyfishojnë peshën e tyre të lindjes.