Si mund ta dalloj nëse jam shtatzënë me djalë apo vajzë?

Si mund ta dalloj nëse jam shtatzënë me djalë apo vajzë?

Një nga pjesët më emocionuese të shtatzënisë është përpjekja për të kuptuar nëse jeni duke pritur një vajzë apo një djalë. Në mënyrë tipike, prindërit në pritje mund të zbulojnë gjininë e fëmijës së tyre në javën e 20-të të shtatzënisë gjatë skanimit me ultrazë apo ndonjëherë gjatë një testi gjaku rreth javës së 10-të ose javës së 12-të.

Por deri sa të vijnë ato javë të gjithë japin supozimet e tyre se çka jeni duke pritur: djalë apo vajzë. Bërja e këtyre supozimeve mund të jetë mjaft argëtuese! Ne kemi mbledhur disa teste argëtuese dhe interesante të parashikimit gjinor, por ta keni parasysh se parashikimi i gjinisë së një foshnje bazuar në shenjat dhe simptomat nuk mbështetet shkencërisht. Megjithatë, ka shumë përralla dhe mite të grave të vjetra që njerëzit besojnë se mund të tregojnë gjininë e një fëmije. Këtu janë disa:


1. Rrahjet e zemrës

Thuhet shpesh se nëse rrahjet e zemrës së foshnjës janë mbi 140 rrahje në minutë, është një vajzë, dhe nëse është më e ulët, është një djalë. Megjithatë, nuk ka asnjë provë shkencore për ta mbështetur këtë.

2. Dëshirat

Disa njerëz besojnë se dëshirat specifike mund të tregojnë gjininë e foshnjës. Për shembull, dëshira për ëmbëlsira mund të nënkuptojë një vajzë, ndërsa dëshira për ushqime të kripura ose të shijshme mund të nënkuptojë një djalë. Përsëri, nuk ka prova shkencore për këtë.

3. Të vjellat e mëngjesit:

Thuhet se përjetimi i të vjellave të rënda në mëngjes mund të tregojë një vajzë, ndërsa të vjellat minimale ose aspak në mëngjes mund të nënkuptojnë një djalë. Megjithatë, të vjellat e mëngjesit ndryshojnë shumë nga personi në person dhe shtatzënia në shtatzëni, dhe nuk është një tregues i besueshëm i gjinisë. 

4. Barku i lartë ose i ulët:

Mënyra se si një grua e mban barkun e saj të foshnjës shpesh mendohet se tregon gjininë. Mbajtja lart thuhet se tregon një vajzë, ndërsa mbajtja e ulët thuhet se tregon një djalë. Megjithatë, kjo është thjesht anekdotike.

5. Tabela gjinore kineze:

Disa njerëz besojnë në grafikun gjinor kinez, i cili pretendon të parashikojë gjininë e foshnjës bazuar në moshën e nënës në ngjizje dhe muajin e ngjizjes. Megjithatë, kjo metodë nuk është vërtetuar shkencërisht.

6. Intuita:

Disa nëna pretendojnë se kanë një intuitë të fortë për gjininë e foshnjës së tyre. Ndërsa kjo mund të jetë e vërtetë në disa raste, nuk është një metodë e besueshme parashikimi.


Është thelbësore të mbani mend se këto metoda janë thjesht për argëtim dhe nuk duhet të mbështeten në to për parashikimin e saktë gjinor. Mënyra e vetme e sigurtë për të përcaktuar gjininë e foshnjës është përmes metodave mjekësore si ultratingulli ose testimi gjenetik.