Simptomat e shtatzënisë që nuk duhet t'i injoroni kurrë

Simptomat e shtatzënisë që nuk duhet t'i injoroni kurrë

Shtatzënia vjen me dhimbje, enjtje dhe simptoma të çuditshme që janë krejtësisht normale. Por disa simptoma të shtatzënisë sinjalizojnë një ndërlikim të mundshëm.


Trupi juaj ndryshon aq shpejt gjatë shtatzënisë, saqë është e vështirë të dihet nëse një dhimbje e re ose dhimbje ose simptomë tjetër është normale, ose nëse duhet të telefononi mjekun tuaj të kujdesit shëndetësor ose madje të shkoni në dhomën e urgjencës.

Jeni e vetëdijshme për simptomat potencialisht të rrezikshme dhe konsultohuni me mjekun ose maminë tuaj sa herë që diçka nuk ndiheni mirë. Nëse nuk jeni e sigurtë, por e shqetësuar, besoni instinkteve tuaja dhe kontaktoni mjeken tuaj.

Simptomat e hershme të shtatzënisë që nuk duhen injoruar
Shtatzënia e hershme shpesh sjell një mori efektesh anësore të pakëndshme. Marramendje dhe të vjella, lodhje, madje edhe disa ngërçe dhe njolla të vogla janë normale. Megjithatë, disa simptoma mund të sinjalizojnë një problem të tillë si një abort ose një shtatzëni ektopike ose molare.

Telefononi mjekun ose maminë tuaj nëse keni:

 • Gjakderdhje ose njolla

Shumë gra kanë gjakderdhje ose njolla në fillim të shtatzënisë, pa asnjë problem. (Gjakderdhja e implantimit mund të ndodhë kur veza e fekonduar implantohet në mitër, rreth gjashtë deri në 12 ditë pas fekondimit.) Por njolla ose gjakderdhja vaginale – e cila mund të duket si fillimi i një periudhe të lehtë – mund të jetë gjithashtu shenja e parë e abortit. Ose mund të sinjalizojë një shtatzëni ektopike ose molare.
Mund të keni gjakderdhje të ndërprerë ose gjakderdhje të vazhdueshme dhe mund të jetë e rëndë ose e lehtë.
Nëse keni një shtatzëni molare, mund të kaloni qese të vogla, të mbushura me lëngje nga vagina.

 • Dhimbje
Një dhimbje e vogël barku në fillim të shtatzënisë shpesh nuk është asgjë për t'u shqetësuar. (Implantimi mund të shkaktojë ngërçe të lehta në shtatzëninë e hershme.) Por nëse keni ngërçe së bashku me simptoma të tjera, si gjakderdhje, ose ngërçet janë të rënda, mund të sinjalizojnë një ndërlikim. Për shembull:


Mund të keni ngërçe, dhimbje të vazhdueshme barku ose dhimbje të mprehta. Ose mund të ndihet më shumë si presion i legenit ose dhimbje në mes. Mund të shfaqet pasi të keni gjakderdhje, gjë që mund të tregojë se po abortoni.
Dhimbja kudo në bark ose legen – pavarësisht nëse është e lehtë dhe e ndërprerë ose e papritur dhe e rëndë – mund të sinjalizojë një shtatzëni ektopike. Dhimbja mund të përkeqësohet kur jeni aktive, keni jashtëqitje ose kollë.
Dhimbja në shpatullën tuaj, veçanërisht kur jeni shtrirë, mund të jetë një simptomë e një shtatzënie ektopike e cila është një urgjencë mjekësore. Telefononi menjëherë mjekun tuaj.
Shtatzënia molare mund të shkaktojë ngërçe abdominale dhe presion ose dhimbje legeni, si dhe të përziera dhe të vjella të rënda.

Simptomat e vonshme të shtatzënisë nuk duhen injoruar

Shumë shqetësime dhe ndryshime në shtatzëninë e mëvonshme janë krejtësisht normale, por ju duhet të jeni të vetëdijshme për shenjat e problemeve si lindja e parakohshme dhe preeklampsia, të cilat mund të jenë veçanërisht të rrezikshme. Telefononi mjekun ose maminë tuaj nëse keni:

 • Më pak lëvizje të foshnjës
Ju ndoshta do të filloni të ndjeni lëvizjen e foshnjës kur të jeni rreth javës 16-22 shtatzënë, megjithëse lëvizjet do të jenë të dobëta në fillim. Në fund të tremujorit të dytë ose në fillim të tremujorit të tretë, goditjet e bebit tuaj do të bëhen më të forta dhe më të shpeshta. Nëse në çdo moment mendoni se frekuenca e lëvizjeve të foshnjës tuaj është ngadalësuar, ose diçka ju duket jashtë, kontaktoni mjeken tuaj.


Gjithashtu, pyesni mjeken tuaj nëse duhet të monitoroni aktivitetin e foshnjës tuaj duke bërë numërimin e goditjeve ditore në tremujorin tuaj të tretë. Ajo mund t'ju japin udhëzime specifike se si të numëroni dhe kur të telefononi.

Ngadalësimi i lëvizjeve të foshnjës suaj mund të jetë një shenjë e një infeksioni të mitrës, lëngut të ulët amniotik dhe/ose shqetësimit të fetusit.

 • Një rrjedhje ose rrjedhje uji

Nëse uji juaj prishet ose ju rrjedh lëng amniotik dhe nuk jeni ende në lindje, kjo do të thotë që keni këputje të membranave para lindjes (PROM). Nëse uji juaj shpërthen para javës së 37-të, quhet këputje e parakohshme e membranave (PPROM), dhe kjo do të thotë që ju mund të lindni fëmijën tuaj para kohe.

Telefononi ofruesin tuaj sa herë që uji juaj prishet. Varësisht se sa larg jeni, ata mund të përpiqen të vonojnë lindjen ose mund të nxisin lindjen ose të rekomandojnë një prerje cezariane.

 • Kruajtje intensive

Është normale që lëkura juaj të kruhet pak kur jeni shtatzënë, veçanërisht nëse keni strija. Nëse keni një skuqje me kruarje më vonë gjatë shtatzënisë, e cila fillon si pika të vogla me puçrra (dhe më vonë mund të zhvillohet në njolla lezionesh të ngritura), mund të keni PUPPP, papula urtikariale kruarje dhe pllaka të shtatzënisë. Nuk është e rrezikshme, megjithëse kruajtja mund të jetë intensive.

Por nëse keni kruajtje të papritur dhe të rëndë pa skuqje - zakonisht duke filluar në pëllëmbët e duarve dhe shputat e këmbëve dhe ndoshta duke u përhapur në trungun e trupit - bisedoni me mjekun tuaj. Kjo lloj kruajtjeje mund të jetë një shenjë e një çrregullimi të rrallë por potencialisht të rrezikshëm të mëlçisë të quajtur kolestaza e shtatzënisë, e cila zakonisht fillon në tremujorin e tretë dhe mund të rrisë rrezikun e lindjes së vdekur dhe të parakohshme.

 • Dhimbje koke e rëndë

Një dhimbje koke e lehtë është normale, veçanërisht në fillim të shtatzënisë, falë luhatjeve të hormoneve. Por në tremujorin e dytë ose të tretë (ose në javët e para pas lindjes), një dhimbje koke e vazhdueshme ose e rëndë që nuk largohet kur pushoni ose merrni acetaminofen mund të jetë një shenjë e preeklampsisë. Mund të jetë gjithashtu një simptomë e një migrene ose, rrallë, një goditje në tru.

Ju mund të keni një dhimbje koke të fortë, pulsuese që fillon papritmas në njërën anë të kokës, mbi veshin tuaj. Dhimbja e kokës është veçanërisht shqetësuese nëse zakonisht nuk keni dhimbje koke dhe/ose shoqërohet me shikim të paqartë ose të folur të paqartë.

 • Shtim i shpejtë në peshë

Shtimi i më shumë se tre deri në pesë kilogramë në një javë - veçanërisht në gjysmën e dytë të shtatzënisë - mund të jetë një shenjë e preeklampsisë. Ju gjithashtu mund të keni ënjtje të papritur (shih më poshtë). Megjithatë, jo të gjitha gratë me preeklampsi kanë shtim të shpejtë në peshë.

 • Ndryshimet e vizionit

Ndryshimet e shikimit, veçanërisht në ose pas javës së 20-të të shtatzënisë, mund të jenë një shenjë e preeklampsisë. Jini vigjilent për:

 • Pamje e paqartë vazhdimisht
 • Shikimi i njollave ose dritave ndezëse
 • Ndjeshmëri ndaj dritës
 • Ndryshimet e shikimit së bashku me simptoma të tjera - të tilla si dhimbje koke, ënjtje ose shtim i shpejtë në peshë - janë veçanërisht shqetësuese.

Simptomat që mund të jenë shenja paralajmëruese gjatë gjithë shtatzënisë

Disa simptoma mund të sinjalizojnë një problem pa marrë parasysh se kur ato shfaqen në shtatzëni. Gjithashtu, sigurohuni që të mbani një sy në çdo problem tjetër shëndetësor për të cilin normalisht do të telefononi mjekun tuaj, edhe nëse nuk lidhet me shtatzëninë tuaj. Nëse keni përkeqësim të astmës, ose një ftohje që po përkeqësohet në vend që të përmirësohet, për shembull, telefononi mjekun ose maminë tuaj.
Këtu janë simptomat për t'u kujdesur:
Urinim me dhimbje ose djegie
Ndjenja e dëshirës për të shkuar përsëri disa minuta pas urinimit, urinimi i dhimbshëm ose i djegur, urinimi i pakët ose aspak, dhe urina e turbullt, me ngjyrë gjaku ose me erë të fortë mund të jenë shenja të një infeksioni të traktit urinar. Nëse keni një UTI, mund të keni edhe dhimbje në shpinë, në anët ose në fund të barkut. Nëse përhapet në veshka, mund të keni dhimbje shpine, ethe dhe të dridhura, si dhe nauze dhe të vjella.


Nëse keni një UTI gjatë shtatzënisë, mjekja juaj do të përshkruajë antibiotikë oralë dhe do t'ju testojë periodikisht për të parë që infeksioni është pastruar. Nëse zhvilloni një infeksion të veshkave, do t'ju duhen lëngje dhe antibiotikë dhe do t'ju duhet të monitoroheni në spital.

Sekrecione të çuditshme vaginale
Shkarkimi vaginal që është i pastër ose i bardhë qumështi quhet leucorrhea dhe është krejtësisht normal. Mund të keni më shumë se zakonisht gjatë shtatzënisë falë niveleve më të larta të estrogjenit në trupin tuaj.

Por nëse në çdo kohë gjatë shtatzënisë keni sekrecione me ngjyrë të gjelbër ose me erë të pakëndshme, ose nëse shoqërohet me dhimbje ose kruajtje, mund të keni një infeksion. Nëse vulva juaj është e përflakur ose keni dhimbje, kruajtje ose djegie, ju mund të keni një infeksion maja. Nëse shkarkimi është i hollë dhe i bardhë ose gri me erë të fortë peshku, mund të keni vaginozë bakteriale (BV). Nëse është e verdhë ose jeshile dhe ka erë të pakëndshme, mund të keni trikomoniazë (një IST e zakonshme).

Vini re se një rritje e shkarkimit të ngjashëm me mukozën pas 37 javësh është normale dhe mund të tregojë se trupi juaj po përgatitet për lindje. 

Gjakderdhje
Në fillim të shtatzënisë, disa gjakderdhje ose njolla mund të jenë normale - ose mund të jenë një shenjë e një aborti ose një shtatzënie ektopike ose molare.

Gjatë gjithë shtatzënisë, është normale të keni pak njolla pas seksit ose një ekzaminimi vaginal. Por nëse vazhdoni të keni gjakderdhje, ose nëse keni gjakderdhje në raste të tjera, mund të jetë një shenjë e placentës previa ose shkëputje e placentës. Është veçanërisht shqetësuese nëse keni simptoma të tjera, si ethe ose dhimbje.

Dhimbje
Disa shqetësime duhet të priten gjatë shtatzënisë. Ju mund të keni dhimbje të ligamenteve të rrumbullakëta, për shembull, ose ngërçe në këmbë. 

Ku ndodhet dhimbja juaj dhe nëse është e papritur apo e rëndë mund të jetë një tregues për komplikimet. Për shembull:

 • Dhimbje shpine. Dhimbja e papritur e përkeqësuar ose e re në fund të shtatzënisë mund të jetë një shenjë e lindjes së parakohshme, veçanërisht nëse nuk keni pasur dhimbje shpine më parë. Nëse keni dhimbje shpine së bashku me temperaturë, mund të keni një infeksion të veshkave ose fshikëzës. Dhimbja e shpinës gjithashtu mund të sinjalizojë shkëputjen e placentës, një abort ose një kist.
 • Dhimbja e legenit ose ngërçet e ngjashme me menstruacionet ose dhimbjet e stomakut mund të jenë gjithashtu një shenjë e lindjes së parakohshme. Dhimbja e barkut së bashku me simptoma të tjera, të tilla si të vjella ose diarre, mund të tregojnë një UTI ose një virus gastrointestinal. Ngërçet, ndjeshmëria e mitrës ose dhimbja e barkut mund të jenë gjithashtu një shenjë e shkëputjes së placentës.
 • Dhimbja në pjesën e sipërme të barkut ose shpatullës mund të jetë një simptomë e preeklampsisë ose sindromës HELLP. Dhimbja nën brinjë në anën e djathtë mund të jetë gjithashtu një shenjë e sindromës HELLP.
 • Dhimbja e gjoksit ose presioni në qendër të gjoksit tuaj që shkon në krahun, qafën ose shpinën tuaj, mund të jetë shenjë e një ataku në zemër, mpiksje gjaku ose probleme të tjera me rrjedhjen e gjakut. Një rrahje e shpejtë ose e çrregullt e zemrës ose rrahje në gjoks, djersitje ose vështirësi në marrjen e frymës janë shenja të tjera. Është veçanërisht shqetësuese nëse këto shenja fillojnë papritur dhe/ose keni gjithashtu ënjtje në krahun ose këmbën, marramendje ose dhimbje koke.

Ethe
Të dridhurat ose ethet 38 gradë celcius ose më të larta mund të shkaktohen nga një infeksion - në veshka, mitër, mushkëri ose gjetkë. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse keni simptoma të tjera, të tilla si dhimbje barku ose shpine, nauze, diarre ose të vjella, probleme me urinimin ose rrjedhje vaginale me erë të keqe.

Simptoma të ngjashme me gripin
Mos i lini pas dore simptomat e gripit gjatë shtatzënisë. Ju keni më shumë gjasa të zhvilloni një rast të rëndë të gripit kur jeni shtatzënë dhe vuani nga komplikime serioze, duke përfshirë pneumoninë dhe lindjen e parakohshme.

Përveç kësaj, simptomat e gripit – të tilla si ethe, dhimbje, lodhje, dhimbje koke, hundë të ngopur, dhimbje fyti, kollitje dhe të dridhura – mund të jenë gjithashtu shenja të COVID-19. 

Nauze dhe të vjella të rënda
Nauze dhe të vjella të rënda, të quajtura hyperemesis gravidarum (HG), mund të shkaktojnë probleme të tilla si humbja e peshës, pesha e ulët në lindje dhe dehidratimi. HG mund të fillojë në shtatzëninë e hershme dhe të vazhdojë gjatë gjithë kohës.

Nëse keni të përziera dhe të vjella të vazhdueshme disa herë në ditë, nuk mund të mbani lëngje për 12 orë ose jeni të mërzitur nga të vjellat, tregoni mjekut ose mamisë. Ju mund të keni nevojë të trajtoheni me lëngje dhe ilaçe kundër të përzierave.

Nëse nuk keni pasur të përziera gjatë shtatzënisë dhe papritur, mund të keni një infeksion viral, një problem me mëlçinë ose pankreasin ose helmim nga ushqimi. Të përzierat e papritura në gjysmën e dytë të shtatzënisë mund të jenë shenjë e preeklampsisë.

Ënjtje
Disa ënjtje gjatë shtatzënisë, veçanërisht në muajt e mëvonshëm, janë krejtësisht normale. Por disa lloje të ënjtjes mund të tregojnë preeklampsi:

 • ënjtje e vazhdueshme, e rëndë në fytyrën tuaj
 • ënjtje e vazhdueshme dhe e rëndë rreth syve tuaj
 • ënjtje e rëndë dhe e papritur e këmbëve ose kyçeve, veçanërisht në mëngjes
 • Ënjtja, dhimbja ose ndjeshmëria në njërën këmbë ose një krah janë gjithashtu shqetësuese, sepse mund të jetë një shenjë e trombozës së venave të thella (një mpiksje në venë tuaj). Gjymtyra gjithashtu mund të jetë e kuqe ose e fryrë dhe e ngrohtë. Kjo mund të ndodhë në çdo kohë gjatë shtatzënisë ose deri në gjashtë javë pas lindjes. Tromboza e venave të thella mund të udhëtojë dhe të çojë në një emboli pulmonare ose një goditje në tru.

Marramendje ose të fikët
Nëse keni marramendje ose marramendje që vazhdon ose vjen dhe shkon për shumë ditë, nëse ju bie të fikët ose të ligështohet, ose nëse keni humbje të kujtesës, mund të jetë një shenjë e preeklampsisë, goditje në tru, një problem me zemrën ose mushkëritë, gjakderdhje ose probleme me nivelin e sheqerit në gjak. Marramendja ose të fikët mund të sinjalizojnë një problem në çdo kohë të shtatzënisë.

Ndjeheni në depresion ose ankth
Nëse ndiheni thellësisht të trishtuar ose të pashpresë, keni sulme paniku, ndiheni të paaftë për të përballuar përgjegjësitë tuaja të përditshme ose keni mendime për të dëmtuar veten, kërkoni ndihmë menjëherë. Rreth 1 në 10 gra përjetojnë depresion gjatë shtatzënisë dhe deri në 1 në 5 gra kanë ankth gjatë shtatzënisë ose pas saj.

Gjithashtu, nëse keni një ndjenjë të re, të papritur të ankthit të shtuar dhe/ose konfuzionit mendor, mund të jetë një shenjë e preeklampsisë.

Probleme me marrjen e frymës së thellë
Frymëmarrja e herëpashershme gjatë shtatzënisë është normale, por mund të keni gjithashtu simptoma të një infeksioni respirator ose përkeqësim të astmës (nëse keni astmë).

Frymëmarrja gjatë shtatzënisë është shqetësuese nëse është e papritur ose e rëndë, ose nëse shoqërohet me një puls të shpejtë ose rrahje zemre, dhimbje gjoksi ose shpine, zbehje, dhimbje koke, ënjtje, ndryshime në shikim ose ndjenjë se do t'ju bie të fikët.

Këto mund të jenë shenja të preeklampsisë, një infeksioni të mushkërive, një emboli pulmonare ose një problemi të zemrës që po përkeqësohet. Telefononi mjekun tuaj menjëherë.

Lodhje ekstreme
Shtatzënia ndonjëherë mund t'ju bëjë të ndiheni të lodhur kronikisht, por nëse papritur jeni shumë të lodhur dhe të dobët dhe nuk ndiheni të rifreskuar sado që flini, mund të jetë një shenjë e sëmundjeve të zemrës, anemisë, diabetit ose depresionit.

Kur duhet të telefonoj mjekun ose maminë time gjatë shtatzënisë?
Nëse keni ndonjë nga simptomat e mësipërme, telefononi mjeken tuaj. Telefononi gjithashtu nëse mendoni se diçka nuk është në rregull, edhe nëse nuk jeni e sigurtë. Është më mirë të jeni të qetësuar sesa të injoroni një ndërlikim të mundshëm.

Është gjithashtu një ide e mirë që të bisedoni me mjekun ose maminë tuaj në një vizitë para lindjes për cilat simptoma do të dëshironin të paralajmëroheshin. Në varësi të situatës tuaj individuale, ata mund t'ju udhëzojnë të jeni në vëzhgim për simptoma të veçanta. (Nëse tensioni juaj i gjakut është në prirje të lartë, për shembull, ata mund të duan që ju të jeni veçanërisht të ndjeshëm ndaj shenjave të preeklampsisë.)

Nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme,shkoni menjëherë në spital:
Dhimbje gjoksi
Rrahje të vazhdueshme të shpejta të zemrës ose rrahje të zemrës
Kollitja me gjak
Të fikët, marramendje të shpeshta ose të papritura, konfuzion
Të vjella ose diarre të rënda ose të vazhdueshme
Gulçim ose vështirësi në frymëmarrje që është e papritur dhe/ose e rëndë