Si ndjehen lëvizjet e bebit në bark javë pas jave?

Si ndjehen lëvizjet e bebit në bark javë pas jave?

Çdo shtatzëni është ndryshe, kështu që është e vështirë të thuash saktësisht se çfarë do të ndjeni dhe kur. Nëse ky është fëmija juaj i parë, mund të mos i ndjeni lëvizjet e bebes shumë deri pas javës së 20-të të shtatzënisë. Megjithatë, disa gra mund të ndiejnë dridhje që në javën e 16-të, veçanërisht nëse kjo është shtatzënia e tyre e dytë. Ja një ide se çfarë duhet të prisni nga lëvizjet e foshnjës tuaj gjatë tremujorit të dytë dhe tremujorit të tretë.

Java 16 deri në javën 19-të

Ju ndoshta do të përjetoni disa ndjenja të dobëta dhe të valëzuara (përshpejtim) në bark rreth javës së 18-të. Këto lëvizje mund të ndjehen si fryrje të buta ose flluska ajri që lëshohen, ose mund të vëreni një ndjesi të butë rrotullimi në bark. Nëse kjo është shtatzënia juaj e parë, mund të zgjasë pak më shumë përpara se të kuptoni se ato lëkundje dhe trokitje të lehta janë në të vërtetë fëmija juaj lëviz!

Megjithatë, jo të gjitha nanat i pëlqejnë ato valëvitjet e para të vogla. Disa femrave i duken të pakëndshme në fillim, por shpejt mësohen me ndjesinë.

Java 20 deri në javën 23-të

Ju mund të vini re goditje të buta ose lëvizje të përsëritura kërcitëse kur fëmija juaj merr lemzë tani. Me kalimin e javëve, aktiviteti i foshnjës tuaj gradualisht do të rritet dhe do të bëhet më i fortë.

Ju mund të zbuloni se fëmija juaj bëhet më i gjallë me kalimin e ditës, duke shkelmuar, duke u përpëlitur dhe duke u bërë salto më së shumti në mbrëmje ndërsa pushoni. Një tjetër kohë e mirë për lëvizje është pak para ose gjatë vakteve.  Përderisa shtatzënia juaj përparon, ju do të kuptoni modelin e aktivitetit të fëmijës suaj.

Java 24 deri në javën 28-të

Në këtë pikë të shtatzënisë, fëmija juaj ka ende shumë hapësirë për të lëvizur lirshëm. Ka të ngjarë të vëreni lëvizje të shpeshta dhe të ndjeni se fëmija juaj është shumë aktiv. Lëvizjet e gjymtyrëve mund të ndihen të mprehta, ndërsa lëvizjet e të gjithë trupit mund të jenë më të buta. Mund të vëreni edhe të voglin tuaj duke kërcyer me zhurma të lehta dhe të papritura!

Nëse nuk e keni ndjerë fëmijën tuaj të lëvizë në javën e 24-të, telefononi mjeken apo mjekun tuaj. Mjekja duhet të kontrollojë rrahjet e zemrës së foshnjës tuaj për t'u siguruar që gjithçka është mirë.

Java e 29 deri në javën e 31-të

Fëmija juaj ka të ngjarë të bëjë lëvizje më të mprehta dhe më të qarta tani, të tilla si goditje dhe shtytje të forta. Gjatë javëve në vijim, ju mund të ndiheni sikur po lufton për hapësirë, pasi atyre u mbaron hapësira e përdredhur në barkun tuaj (mitrën). Madje mund të jetë e mundur të shihni valëzime lëvizjeje në barkun tuaj ndërsa fëmija juaj kthehet.

Java 32 deri në javën 35-të

Kjo mund të jetë koha më emocionuese për të ndjerë lëvizjen e foshnjës tuaj, pasi në javën e 32-të lëvizjet e foshnjës tuaj do të jenë në kulmin e tyre. Më pas, frekuenca e lëvizjeve të foshnjës tuaj do të qëndrojë afërsisht e njëjtë derisa të lindni. Ndërsa fëmija juaj rritet dhe ka më pak hapësirë për të lëvizur, ju mund të vini re se lloji i lëvizjes që ndjeni ndryshon. Por ju duhet t'i ndjeni ato duke lëvizur aq shpesh sa më parë.

Lëvizjet e foshnjës suaj mund të fillojnë të ndihen më të qëndrueshme ose më të ngadalta për shkak të mungesës së hapësirës. Por ata duhet të ndihen ende të fortë, të fortë dhe të fuqishëm në javët para lindjes dhe ju duhet të ndjeni fëmijën tuaj duke u tundur!

Nëse gishti i madh i del nga goja, ju mund të ndjeni kokën e tyre duke shigjetuar nga njëra anë në tjetrën ndërsa përpiqen ta gjejnë përsëri. Ju gjithashtu mund të vini re se fëmija juaj zhvillon një kohë të rregullt të ditës kur është më aktiv.

Java 36 javë deri në javën 40-të

Nëse ky është fëmija juaj i parë, ai ndoshta do të marrë pozicionin e fundit të ulur me kokën rreth javës së 36-të, nëse nuk e kanë bërë tashmë. Muskujt e fortë të mitrës dhe barkut do t'ju ndihmojnë t'i mbani ato në vend. Mund të duket sikur ka një pjepër që shtyp në dyshemenë e legenit tuaj!

Nëse keni pasur një fëmijë më parë, muskujt e barkut tuaj ka të ngjarë të jenë më të dobët, kështu që fëmija juaj mund të vazhdojë të ndryshojë pozicionin e tij deri në datën e lindjes.

Ndërsa i afroheni datës së lindjes, fëmija juaj do të bëhet më i madh dhe nuk do të rrotullohet aq shpesh. Në vend të kësaj, mund të vëreni goditje të forta, por më pak të shpeshta nën brinjët tuaja në njërën anë ose në tjetrën, dhe më shumë lëvizje përpëlitëse. Lëvizjet e tyre mund të ndihen më të ngadalta, por edhe më të vështira dhe më të forta. Goditjet nga ato krahë dhe këmbë të vogla mund të ndjehen të mprehta, të pakëndshme dhe madje të dhimbshme. Ju madje mund të dalloni një gjurmë të vogël dore ose gjurmë në sipërfaqen e barkut suaj.

Është normale të vëreni një ndryshim në llojet e lëvizjeve që ndjeni në shtatzëninë e vonë. Por ju duhet të ndjeni ende lëvizjen e foshnjës tuaj aq shpesh sa më parë, deri në momentin e lindjes dhe madje edhe gjatë vetë lindjes.

A duhet të numëroj goditjet e fëmijës tim?

Në vend që të numëroni goditjet e foshnjës tuaj, është më mirë t'i kushtoni vëmendje modelit të lëvizjeve të foshnjës tuaj në mënyrë që të dini se çfarë është normale. Nëse e keni vënë re që fëmija juaj po lëviz më pak se zakonisht, ose jeni fare e shqetësuar për fëmijën tuaj, telefononi menjëherë maminë ose maternitetin, edhe nëse është mesnatë. Ata mund të dëgjojnë rrahjet e zemrës së foshnjës tuaj për të kontrolluar nëse gjithçka është mirë.

Ndërkohë, do të ketë raste kur foshnja juaj është duke fjetur, dhe raste kur ai është zgjuar dhe aktiv. Ai gjallërohet në mbrëmje ose kur jeni shtrirë në shtrat duke u përpjekur të flini.